Bitlenme Nedir?
Bitlenme Nedir?
Paraziter bir hastalık olan bitlenme (Pediküloz) çocukluk dönemi başta olmak üzere her yaşta görülebilir. Bitlenme, parazitlerin insan vücudu üzerinde yerleşim alanlarına göre Pubis Pedikülozu ve Humanus Pediküloz’u olarak ikiye ayrılır. Humanus Pediküloz’unun en çok görülen tipi, baş bitlenmesi anlamına gelen Pedikülozis Kapitis’tir.
Kapitis Pediküloz’u çocuk ve kadınlarda erkekler oranla daha çok görülür. Toplu taşım araçları, yurtlar, okul ve kışlalar gibi yakın temasın olduğu mekanlarda yayılması kolaydır. Ortak aksesuar ve giysi kullanımı, uyku alanının paylaşılması gibi durumlarda bulaşıcıdır. Bit, insan vücudu dışında 2 gün, yumurtaları ise 10 ila 15 gün canlı kalabilir.
Pediküloz’da erken belirti, bite karşı alerjik bir reaksiyon olan kaşıntıdır. Günde 2 ila 8 kez kan emen dişi bit, saç derisine 4 ila 5 yumurta bırakır. Sirke denilen bu yumurtalar 6 ila 10 gün içerisinde açılır. Özellikle şakak ve ense bölgelerinde kaşıntı yoğundur ve geceleri artar. Bitin ısırdığı yerlerde sıvı dolu kabartılar oluşabilir.
Bitler, yıkanmayla saç derisinden atılamaz. Bit parazitine karşı geliştirilmiş spesifik ürünler kullanılmalıdır.