Ürtiker (Kurdeşen) Nedir?
Son derece sık rastlanan alerjik bir sorun olan ürtiker, deri yüzeyinde iritasyona neden olan geçici cilt döküntülerine yol açar.Deri yüzeyinde kabarıklıklar halinde görülen, çevresi kızarık, içi soluk renk olan bu döküntüler kaşıntıya neden olur. Ürtiker aniden başlar; kabartılar birkaç saat sonra kaybolup vücudun başka bir bölgesinde yeniden ortaya çıkar.
Ürtiker vakalarının yarısına yakını, vücutta mukoza veya yarı mukoza dokusunda oluşur. Bu özel tipteki dermatolojik hastalık anjioödem adını almaktadır. Genital bölgelerde veya solunum yolunda görülebilir. Tıpkı ürtiker gibi 24 saat içinde kaybolur ve vücudun diğer bölgelerinde yeniden ortaya çıkar. Ancak, kurdeşenin aksine anjioödem kabarıklıkları pembe renki olur ve kaşıntıya neden olmaz. Solunum yollarında oluşan anjioödemler, solunum bozukluklarına yol açabilir; bu nedenle ataklar görüldüğünde derhal tıbbi yardım almak gereklidir.
Her yaşta görülebilen akut ürtiker lezonları, çoğunlukla bir gün içinde kaybolur. Daha çok erişkinlerde görülen kronik ürtiker ise en az 6 hafta boyunca etkindir. Birkaç gün arayla ortaya çıktığı olur. Lezyonlar şiddetli seyreder ve derinin daha alt tabakalarını etkilerse anjioödem oluşabilir.