Astım Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Genetik yatkınlığın etkili olduğu astım hastalığı, çevresel etkenlere bağlı olarak da her yaşta gelişebilir. Çeşitli nedenlerle bronşlarda meydana gelen problemlerden kaynaklanır. Bulaşıcı değildir.
Solunum Güçlüğüne Neden Olan EtmenlerKirli ve soğuk hava, bitki polenleri, hayvan tüyü, sigara dumanı gibi alerjik faktörlerin yanı sıra; virütal hastalıklar, aşırı efor sarfetme, psikolojik problemler ve stres de astım krizlerini tetikler. Nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum gibi belirtilerle ortaya çıkan astım krizlerinin azaltılmasında hastanın bulunduğu ortamın payı oldukça büyük. Örneğin; halı kaplı mekanlar aşırı toz tutarak, astım ataklarına neden olan kalitesiz havaya neden olur. Sprey veya parfüm gibi kimyasalların kullanımı da astım ataklarını tetikler. Astım hastasının bulunduğu ortamın düzenli olarak havalandırılması gerekir. Havuzlarda bulunan klor, astım hastalarına iyi gelmez. Deniz suyu, içerdiği tuz ve mineraller nedeniyle sinüsleri açıcı özellik gösterir ve astım hastaları için faydalıdır.
Solunum yolundaki iltihabın azaltılmasına yönelik rahatlatıcı ilaçların düzenli kullanımı, hastanın kaliteli bir yaşam sürmesi için son derece önemlidir. Bu açıdan, düzenli doktor kontrolleri astım hastaları için hayati önem taşır.