Kancalı Kurt Hastalığı Nedir?
Kancalı kurt (Ankilostomiaz), tropikal iklimde yaşayan insanlar başta olmak üzere, toplumda yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Karadeniz Bölgesi’nde daha sık görülür. İnsanlarda kancalı kurt hastalığında enfeksiyona; bronşlara, akciğere, onikiparmak bağırsağına tutunarak kan emen Necator Amerieanus ya da Ankilostoma duodenale tipi yuvarlak kurtlar neden olur. Boyları 1 ila 13 mm arasında değişir. Nemli ortamda, toprakta gelişirler.
Ankilostomiaz, Deri Yoluyla BulaşıyorParazitler bağırsaklardan diğer doku ve organlara geçerek birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Kancalı kurt enfeksiyonu, özellikle gelişme çağındaki çocukların vücut direncini düşürerek, onları birçok hastalığa karşı savunmasız bırakır. Ankilostomiaz çocukta; anemi, sindirim problemleri, zihinsel işlev bozuklukları, gelişme bozukluğu gibi yaşamsal sağlık sorunlarına neden olabilir. Yanı sıra; aseptik menenjit hastalığı da kancalı kurt enfeksiyonunun bir sonucu olarak gelişmektedir.
Kancalı kurt hastalığının belirtileri; genital bölgede kaşıntı, karın ağrısı ve ileri derecede kansızlıktır.
Tedavide, kancalı kurtları felç eden veya öldüren ilaçlar ve gerekiyorsa, kansızlığa karşı demir takviyesi içeren diyetler söz konusudur.
Sıhhi koşulların yeterli olmadığı sıcak ortamlarda rahatlıkla gelişebilen kancalı kurt enfeksiyonu ile anti-helmintik ilaçla mücedele edilmektedir.