Bahar Alerjisini Yakından Tanıyalım
Havaların ısınması ve yaklaşan baharla birlikte, genellikle Nisan ya da Mayıs aylarında ortaya çıkan bahar alerjisi de kendini göstermeye başlar. Burnunuzda tıkanıklık, gözlerinde yaşarma, genizde akıntı, hapşırık, öksürük ya da kaşıntı gibi şikayetleriniz varsa siz de bir doktora danışıp bahar alerjiniz olup olmadığına baktırabilirsiniz.
Peki nedir bu bahar alerjisi?
Baharla gelişiyle ağaçların çiçek açmasıyla birlikte, rüzgarın da etkisiyle polenler atmosfere yayılırlar. Rüzgar polenlerin havaya daha çok karışmasına sebep olduğu için şikayetlerde de bir artma yaşanır. Ancak bahar alerjisine neden olan yalnızca dışarıdaki şartlar değildir. Çoğu zaman evlerimizde baktığımız kimi süs çiçeklerinin polenleri havaya karışmaz ve böcek ya da arılar vesilesiyle çevreye yayılırlar. Hayvan tüyleri ve küf de alerjiyi tetikleyen unsurlar arasında sayılmalıdır. Genetik yatkınlığı olanlar ya da alerjik bir bünyeye sahip olanlar gerek havaya yayılan polenlerin, gerekse de mantarların etkisiyle bahar alerjisiyle karşı karşıya kalırlar.
Bahar alerjisi çoğunlukla 15 günden fazla sürmez. Akıntı renksizdir, öksürük ve ateş yoktur. Alerji aralıklı krizler halinde seyreder. Genellikle alerji testleri ve burna sokulan alerjen maddelerle test edilerek tanı koyulur. Bahar alerjisi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Buna karşın birçok insan şikayetlerini göz ardı ederek, daha sonra daha ciddi sonuçlar doğurabilecek olduğunun farkına varmaz. Bu nedenle baharda alerji belirtileri görüldüğünde muhakkak doktora gidilmeli ve gerekli testleri yaptırdıktan sonra tedaviye başlanmalıdır.