Aşırı Kıllanma (Hirsutism) Nedir?
Aşırı tüylenme anlamına gelen Hirsutismus, kadınlarda erkek tipi kıllanmanın görüldüğü durumlarda ortaya çıkar. Göğüs, kalça ve karın, bıyık ve sakal bölgesinde tüylenme oluşmasının yanı sıra; kol ve bacaklarda koyu renkli ve sert kıl oluşumları görülür.
Aşırı Kıllanma Neden Kaynaklanır?Son derece yaygın görülen bir problem olan Hirsutismus, çoğunlukla genetik ve kalıtsal özellik gösterir. Erkeklik hormonunun artışına bağlı olarak gelişebildiği gibi, hormon seviyelerinin normal olduğu durumlarda da meydana gelebilir. 2. tipte, kıl dipleri testosterona karşı aşırı hassastır.
Genellikle adolesan dönemde ortaya çıkar ve yaşa bağlı olarak artış gösterir. Tüylenmedeki artış 30’lu yaşlardan itibaren stabil hale gelir.
Aşırı tüylenme yalnızca estetik bir sorun değildir. Prolaktin hormonunun anormal salınımı, obezite, yumurtalık kisti, kalp ve dolaşım bozuklukları, tiroid rahatsızlıkları gibi birçok hastalık aşırı tüylenmeyi tetikleyebilir. Aşırı kıllanmanın; diyabet ve yüksek tansiyon gibi metabolik hastalıklar, regl düzensizlikleri, ciltte aşırı yağlanma, hipofiz bezlerindeki problemler, kısırlık, el ve ayaklarda büyüme gibi eşlikçileri varsa mutlaka bir endokrinoloji uzmanına danışmak gerekir.