Belsoğukluğu (Gonore) Nedir? Tedavisi Var mıdır?
Cinsel ilişki yoluyla bulaşan Gonore enfeksiyonunun etken maddesi Neisseria gonorrhoeae bakterisidir. Ayrıca bu bakteri, havlu veya klozet üzerinde bir güne kadar yaşayabilmektedir.
Hastalık tedavi edilmediğinde kan zehirlenmesi, mikroplu eklem yangısı ve konjunktivit gibi sağlık sorunlarına ve kısırlık gibi ciddi hastalıklara neden olur. Antibiyotik ilaçlarla tedavi edilen belsoğukluğunun belirtileri kişiden kişiye değişir. Gonore semptomları kadınlarda genellikle kendini göstermez. Gösterdiğinde semptomları; regl dönemleri dışında vajinal kanama, idrar yolları ve vajinada ağrı şeklinde olur. Tedavi edilmediğinde rahim ağzı rahim bölgesine yayılır. Gonore, normal doğum yoluyla anneden çocuğa geçebilir. Neisseria gonorrhoeae bakterisi yeni doğanda eklem veya kan enfeksiyonlarına ya da körlüğe (Gonore göz hastalığı) neden olabilir.
Erkeklerde ise peniste beyaz ya da yeşil iltihaplı akıntı, testislerde ağrı ve şişkinlik, idrar yaparken cinsel organda sızı ve yanma gibi belirtileri bulunur. Neisseria gonorrhoeae bakterisinin ; anüs, göz, ağız ve boğaz bölgesinde ürediği vakalar bulunmaktadır.
Belsoğukluğunun kuluçka süresi 2 gün ila 1 aydır. Belsoğukluğu tedavisi, cinsel ilişki partnerlerinin her ikisine de uygulanmazsa, hastalık yeniden bulaşır.