Solunum Yolu Travmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
İçeri nefes alma ve dışarı nefes verme eyleminin tam ya da kısmi bir şekilde engellenmesi durumunda ilk önce solunumun sağlanması amaçlanır; çünkü akciğerlere hava gitmemesi durumunda vücuttaki dokular oksijensizlikten kaynaklı olarak bozulur ve ölür.
Nefes yoluna sıvı yada cisim kaçması, Epilepsi türü hastalıklarda görüldüğü üzere, bayılmayla beraber dilin nefes borusunu tıkayacak şekilde geriye kaçması ve zehirlenme gibi kazalarda hastaya en kısa zamanda ilk müdahale yapılmalıdır.
Söz konusu travma sonrası; sesli hızlı ve zorlanarak solunum yapılıyorsa, ağızda köpüklenme ve morarma; yine yüz ve ellerde morarma varsa, bilinç yarı açıksa ya da bayılma durumu varsa nefes almada güçlük çekildiği anlamına gelir. Boğulma nedeni tespit edilerek, yapılabiliyorsa ortadan kaldırılır. Hastanın bilincinin açık olup olmadığı kontrol edilir ve derhal tıbbi destek istenir.
Nefes yoluna sıvı kaçması durumunda, olayın üzerinden yarım saat geçmiş olsa bile kazazedeye ağızdan buruna ya da ağızdan ağza yapay solunum ve kalp masajı yapılmalıdır.
Solunum yoluna bir cisim kaçması durumunda, hastanın bilincinin açık ya da kapalı olma durumuna göre farklı şekillerde Heimlich Manevrası yapılır.